NTC letnji kampovi

Srbija
Crna Gora
Hrvatska

Naš kamp omogućava deci da upoznaju svet oko sebe, unapređuju međusobnu komunikaciju, usvajaju znanja o prirodi i snalaženje u njoj, jačaju istraživački duh i fizičke veštine. To se postiže kroz sledeće aktivnosti koje su okvirno navedene i zavise od lokacije održavanja kampa:

NTC radionice “Učenje je igra”
NTC poligon
Noćna šetnja
Orijentacija u prirodi
Zagonetne priče uz logorsku vatru
Sportske aktivnosti
Istraživanje i učenje flore i faune
Zagonetna potraga
Pravljenje šumske kolibe
Turnir u NTC društvenim igrama
Planinarenje
Ravnotežni kamen
NTC rukotvorine
NTC radionice sa stručnim saradnicima

Uzrasna granica dece na kampu: deca rođena u period od 28.2.2018. do 1.3.2012.

Uzrasne grupe na kampu:
Deca rođena u periodu 1.3.2017. - 28.2.2018.- Žuta grupa na kampu
Deca rođena u periodu 1.3.2016 - 28.2.2017.- Narandžasta grupa na kampu
Deca rođena u periodu 1.3.2015. - 28.2.2016.- Crvena grupa na kampu
Deca rođena u periodu 1.3.2014. - 28.2.2015.- Plava grupa na kampu
Deca rođena u periodu 1.3.2012. - 28.2.2014.- Zelena grupa na kampu

Često postavljena pitanja i odgovori

Većina dece koja su na kampu su u istoj ili sličnoj situaciji. Deca su raspoređena po uzrasnim grupama i po dolasku na kamp upoznaju se sa predavačima zaduženim za njihovu grupu, postajući svesni da su oni ti koji preuzimaju brigu o njima tokom boravka na kampu. Prvi dan je namenjen upoznavanju okruženja, prostora i ostalih učesnika kampa, tako da se deca brzo upoznaju i počnu druženje. Tom prilikom se igraju igre koje imaju za cilj da se grupa oformi, da se pojedinci predstave i upoznaju, da se i svi odrasli učesnici kampa predstave deci, tako da se što pre stvori atmosfera u kojoj će se deca osećati prijatno i sigurno.
Upućujemo decu da bar jedan deo obroka pojedu, odnosno da pronađu od svega što im je servirano nešto što vole. Ukoliko dete sasvim odbija da jede o tome odmah obaveštavamo roditelje i pravimo dalje dogovore. Takođe, veliku ulogu ima i činjenica da deca ne grickaju ništa između obroka, da se dosta kreću, tako da ih i zdrav, otvoren apetit podstiče na veću tolerantnost prema jelima koja im u svakodnevnim okolnostima možda nisu omiljena.
Naravno, u zavisnosti od uzrasta i sposobnosti deteta. Kod dece školskog uzrasta, podstičemo sprovođenje izgrađenih navika i trudimo se da tokom boravka na kampu vode računa o svojoj higijeni, ali i o higijeni prostora u kom se nalaze. Isto je i sa decom predškolskog uzrasta, ali se u tim grupama više pruža i neposredna pomoć.
Tokom boravka na kampu, prisutan je zdravstveni radnik ili je Dom zdravlja u blizini (u zavisnosti od lokacije) koji između ostalog, u takvim situacija vrši procenu, pruža prvu pomoć i upućuje na dalje korake. Takođe, u spisku potrebnih stvari koje dete nosi sa sobom je i zdravstveni dokument tako da uz pratnju predavača/zdravstvenog radnika dete može biti odmah upućeno na dalje lečenje ukoliko je potrebno. Kada je dete zbrinuto, kontaktiraju se roditelji i obaveštavaju o ishodu celokupne situacije.
Deca na kamp mogu da nose mobilne telefone i smart satiće, ali su oni sklonjeni i nisu deci dostupni izvan predviđenog perioda za razgovor. Prilikom formiranja viber grupe, predavač obaveštava roditelje o terminima i načinima komunikacije sa decom, tako da roditelji mogu da očekuju poziv ukoliko je detetu potrebno da se čuje sa njima. Deca koja nemaju mobilne telefone, komunikaciju ostvaruju preko telefona predavača, a roditelji kontakte predavača dobijaju neposredno pred polazak na kamp. Iskustvo nam je pokazalo da česti pozivi tokom dana mogu da skrenu detetove misli sa igre i usmerenih aktivnosti u kojim inače aktivno učestvovuje.
Kamp je namenjen svoj deci, bez obzira da li su se ranije sretala sa NTC programom. Aktivnosti su tako koncipirane da nije važno da li se dete prvi put susreće sa NTC zadacima ili već poznaje NTC tehnike od ranije.
Koncept NTC kampa je uvek isti, ali je sadržaj aktivnosti i radionica različit. Pitanja i zadaci koje deca rešavaju su drugačiji svake godine, sportske aktivnosti i NTC poligoni takođe. Menjaju se predavači, stručni sarandici, a veliku ulogu igra i sastav same grupe koji doprinosi dinamici i atmosferi na kampu. Ukoliko detetu odgovara koncept, može da pohađa NTC kamp nekoliko godina za redom, dokle god mu prija.
Predavači na kampu su iz NTC centara širom Srbije, Hrvatske, Crne Gore... (u zavisnosti od lokacije). Predavači se opredeljuju za termine i uzrasne grupe neposredno pred kamp i nisu ranije upoznati koja deca su polaznicila njihove grupe. Nekada se desi da željeni predavač bude prisutan u terminu, ali u drugoj uzrasnoj grupi ili se može dogoditi da bude zadužen za grupu u kojoj je Vaše dete. Kao što je već rečeno, kamp je namenjen svoj deci bez obzira da li pohađaju NTC radionice ili ne, tako da se grupe ne formiraju prema tom kriterijumu. Uvek savetujemo da je lepo da se deca upoznaju i druže sa decom koja dolaze iz različitih mesta i da se upoznaju sa stilom rada i drugih predavača.
Uzrasne granice na kampu su postavljena spram koncepta i aktivnosti koje su organizovane za svaku grupu. Savetujemo uvek da je potrebno da dete bude i emotivno spremno za takav vid boravka van porodice. Napominjemo da su, za razliku od vrtićkih aktivnosti, prostor, odrasli i druga deca u grupi često potpuno nepoznati. Važno je da dete bude spremno za takav vid boravka i da se lepo provede, a ne da ima ružno iskustvo jer mu koncept i dinamika nisu prijali. Takođe, jedno mlađe dete u grupi starije dece može da se oseća nesigurno u takmičarskim igrama, NTC poligonu, zadacima i da mu zbog toga boravak bude neprijatan.
Nismo u mogućnosti usputno da stajemo i preuzimamo decu. Mesta polaska i dolaska organizovanog prevoza su jasno naznačena. Tokom putovanja, pravimo pauzu, ukoliko je potrebno, ali nismo u prilici da vršimo izmenu naznačog broja putnika koji je naveden pri polasku.
Uspomene sa prethodnih kampova sačuvali smo i na fotografijama:
Kako nam je bilo ranijih godina na kampu:
Prijava
NTC kamp 2023.
NTC kamp 2021 - Gučevo
NTC kamp 2022.
NTC kamp 2021 - Gučevo
NTC himna - NTC kamp 2020
NTC kamp 2019 - Slobodno vreme
Jedan dan NTC kampa, Gučevo 2018
NTC kamp Gučevo 2018
NTC Kamp Gučevo 2017.
NTC kamp - Kopaonik 2016.
NTC Kamp Gučevo 2015.
NTC Sistem Učenja
crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram