Opšte informacije

Zbog novonastalih okolnosti i kućne izolacije, NTC tim je pokrenuo projekat „Vreme za NTC“ koji se odvija na našoj FB stranici u želji da roditeljima damo ideje za aktivnosti koje će raditi sa decom kod kuće. Planirane igre su stimulativne za decu, razvijaju pažnju, koncentraciju, kreativnost, matematičko-logičke sposobnosti, a pojedine i motoričke sposobnosti. U periodu od 21. 3. 2020. do 30. 4. 2020. svakodnevno smo objavljivali ZADATAK ili SAVET na našoj centralnoj FB stranici „NTC sistem učenja“. Nakon kraće pauze, 23. 5. 2020., započeli smo drugi ciklus „Vreme za NTC“ u okviru kog jednom nedeljno (svake subote u 11h) objavljujemo zadatak. Drugi ciklus ukupno uključuje 15 zadataka i nekoliko dodatnih saveta i traje do 29. 8. 2020.
Facebook NTC
Deca mogu da rade zadatke na svom maternjem jeziku, pošto su članovi stručnog žirija iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Ukoliko zadati primer bude bio specifičan za jezik, u opisu objave daćemo dodatno objašnjenje.

SrbijaBosna i HercegovinaHrvatskaCrna Gora
Razlika između zadatka i saveta je u tome što ZADATAK ocenjuje stručni žiri i nakon ocenjivanja se objavljuje rang lista najboljih radova. SAVET nije takmičarskog karaktera, ali svakako predlažemo da i primer urađenog saveta u vidu slike ili video snimka okačite u komentaru, kako biste dali inspiraciju drugim roditeljima i kako biste prikupljali bodove za učešće. Svaki poslat primer urađenog saveta ili zadatka donosi vam bod za učešće (više o tome u delu pri dnu stranice).

UČEŠĆE U ZADATKU

Takmičarski par

Definišite ko će pomagati detetu oko izrade zadatka. Svaki put kada igrate potrebno je da napišete isti takmičarski par kako bismo mogli da sabiramo bodove iz različitih zadataka.
Ime takmičarskog para pišete u formatu: ime deteta (titula pomagača i njegovo ime) prezime, uzrast deteta. Na primer: Iva (mama Ines) Ivković, 6 godina.

Jedan Facebook profil može da okači predloge za više dece, samo je potrebno da se napiše ime deteta i uzrast u komentaru.

Bodovanje

Takmičarski par koji želi da učestvuje u takmičenju treba da do 20 sati dana naznačenog u opisu zadatka u komentaru objavljenog zadatka da svoj odgovor. Nakon ocenjivanja žirija, objavljuje se lista najboljih radova po izboru žirija. Žiri daje bodove od 1 do 10 za dve uzrasne kategorije (3-7 i 8-12 godina). Posebnu bodovnu listu formira publika, koja može da glasa tako što će lajkovati najbolje radove. Prvih pet radova po broju lajkova dobija bodove od 1 do 5.

Osvojeni bodovi od žirija se nakon svakog zadatka sabiraju, isto tako i bodovi publike. Bodovi žirija i publike se ne mešaju. Imamo dve posebne liste (žiri i publika) gde vodimo zbirnu evidenciju. Primer bodovnih lista.

Roditelji - pomagači

Ukoliko je u zadatku naglašeno da roditelji mogu da pomognu u osmišljavanju ideje to je u redu, ali NIKAKO ne treba da oni crtaju umesto dece ili da im popravljaju radove. Mnogo je lepše videti autentičan dečji crtež nego iskusan roditeljski, primeti se čak i ako je samo neki element dodat. Više o ovome.

Pobednici i nagrade

Na kraju svakog ciklusa objavljujemo pobednike kojima kao poklon šaljemo NTC paketić. Nakon svakog ciklsa, proglasi se najboljih 15 učesnika (10 po odabiru žirija i 5 po odabiru publike).

Nagrade i bodovanje u okviru „Vreme za NTC“ su uvedeni kako bi igre deci bile što zanimljivije i protekle u iščekivanju, ali to nikako ne treba da bude motivacija za učešće.

Zvanja

Pošto ima dosta učesnika, veliki broj dece ostaće bez nagrade, ali kako bismo ih sve motivisali da budu uporni i da se takmiče do kraja, osmislili smo zvanja (rank) koja mogu da osvoje zavisno od broja bodova koje su dobili od žirija. Primer.

Zvanja osvojena u prvom ciklusu ostaju! Jednom detektiv, uvek detektiv :), ali može da se pređe u novo zvanje. Npr. ukoliko je neko imao 50 bodova (rank „tajni agent“) i u drugom ciklusu osvoji 5 bodova, dobija zvanje „Majstor“. Uvodimo i novo zvanje „NTC saradnik“ (150 bodova) tako da svi koji dosegnu zvanje NTC legenda mogu da napreduju.

NOVI UČESNICI

Svi novi učesnici koji sada žele da se priključe su dobrodošli. Najbolje je da krenete od aktuelnog saveta ili zadatka za taj dan i onda, ako imate vremena, izaberete još jedan od prethodnih. Ako uradite savet/zadatak iako je prošao, možete poslati sliku/video u komentaru i upisati bod u tabelu učešća. Žiri neće ocenjivati ono što pošaljete kao odgovor na zadatke od prošlih dana, ali to upisujete u tabelu učešća i dodeljujete detetu bod. Što se tiče tabele učešća i kako da osvojite diplomicu, pročitajte u nastavku teksta.

Sve zadatke i savete možete pogledati na dnu ove stranice.

NTC DIPLOMICA ZA UČEŠĆE – tabela poslatih radova

Sva učesnici koji su se redovno igrali sa nama i poslali minimum 20 primera urađenih zadatka ili saveta, osvojiće NTC diplomicu za učešće. Potrebno je da preuzmete tabelu učešća i da je štampate ili prepišete i unesete urađene aktivnosti. Kada prikupite ukupno 20 bodova (zadataka ili saveta okačenih u komentar) pošaljite nam na mail ([email protected]) skeniranu ili fotografisanu popunjenu tabelu, a mi ćemo Vam poslati diplomicu o učešću koju možete odštampati i upisati ime deteta.

VAŽNO: Ovi bodovi se ne sabiraju sa bodovima žirija. Nažalost ne mogu svi da dobiju bodove od žirija, ali će svi koji se potrude i pošalju rad dobiti bod za učešće. Na ovaj način dete prati svoje bodove, što čini ovu igru interesantnijom.
Tabela učešća

NAPOMENA o autorizaciji i upotrebi pristiglih radova

Zabranjeno je preuzimati savete, zadatke i primere i objavljivati van NTC mreže u komercijalne svrhe, bez odobrenja autora Programa ili ovlašćene osobe. Program je autorizovan i svaka zloupotreba je kažnjiva zakonom. Za nekomercijalnu upotrebu dozvoljeno je preuzimanje primera uz obaveznu napomenu o izvoru.

Svi pristigli primeri biće korišćeni isključivo u NTC materijalima. Ukoliko neki od primera bude objavljen u NTC materijalu, autor primera će biti naveden bez nadoknade za poslati primer.

AUTOR NTC programa i žiri projekta „Vreme za NTC“

Članovi NTC žirija su NTC saradnici iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, tako da su dobrodošli svi primeri iz navedenih država.

Autor NTC programa, dr Ranko Rajović je viši naučni saradnik na Pedagoškom fakultetu u Kopru (Neuronauke u vaspitanju i obrazovanju) i gostujući predavač na nekoliko EU fakulteta. Saradnik je UNICEFA na nekoliko projekata u oblasti ranog obrazovanja. NTC program je dobio nagradu Međunarodne Mense za intelektualni doprinos u razvoju društva u celini. NTC program se sprovodi u preko 20 država Evrope.

DODATNA OBUKA

Ukoliko pažljivo pratite objave i zadatke u okviru projekta „Vreme za NTC“ imate mogućnost da upoznate ili steknete još bolji uvid u NTC tehnike, igre i aktivnosti. Ako ste prošli neki od NTC seminara, onda su vam ovi zadaci sjajna dopuna, način da produbite svoje znanje o pojednim tehnikama, uvežbate ih i možda dobijete nove ideje za svoj profesionalni i lični rad sa decom. Ukoliko niste prošli seminar, kroz ovaj projekat možete da vidite nešto o NTC programu. Više detalja možete naučiti na sajtu NTC-a, u stručnim knjigama i na seminarima za roditelje.

Napomena: NTC seminar je akreditovan od strane Ministarstva u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori tako da vaspitači i učitelji mogu da ga pohađaju.

Drugi ciklus

Zadaci i saveti drugog ciklusa
Svi zadaci i saveti
Zadaci i saveti prvog ciklusa
Svi zadaci i saveti

POBEDNICI PRVOG CIKLUSA

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram