Vreme za NTC

Zbog novonastalih okolnosti i kućne izolacije, NTC tim je pokrenuo projekat „Vreme za NTC“ koji se odvija na našoj FB stranici i koji omogućuje roditeljima da lakše prebrode ovaj period.
Planirane igre su stimulativne za decu, razvijaju pažnju, koncentraciju, kreativnost, matematičko-logičke sposobnosti, a pojedine i motoričke sposobnosti.
Igre su takmičarske i roditelji mogu da šalju dečje radove koje ocenjuje stručni žiri.
Zadatak ili predlog aktivnosti objavljujemo na našoj centralnoj FB stranici „NTC sistem učenja“ svakim danom u 11 sati od subote 21. 3. 2020. do 30. 4. 2020. Na kraju ovog perioda možemo da otvorimo novi ciklus, ako potraje kućna izolacija.

Propozicije takmičenja i način bodovanja:

Svakog jutra u 11 sati biće objavljen novi zadatak ili predlog aktivnosti. Roditelji i deca koji žele da učestvuju u takmičenju treba da do 20 sati istog dana u komentaru objavljenog zadatka daju svoj odgovor.
Zadaci su namenjeni deci uzrasta od 4-12 godina, ali pojedini zadaci su i za stariju decu, što ćemo posebno naglasiti. Imaćemo zadatke i za roditelje, gde možete da nam pokažete šta znate. 🙂
Deca mogu da rade zadatke na svom maternjem jeziku, pošto su članovi stručnog žirija iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Za ovu priliku angažovali smo i NTC stručnjake iz Slovenije, tako da ćemo primati primere i na slovenačkom jeziku. S radošću ćemo pregledati sve pristigle ideje i odgovore. Ukoliko zadati primer bude bio specifičan za jezik, u opisu objave daćemo dodatno objašnjenje.
Stručni žiri svaki dan u 12 sati objavljuje najbolje predloge prethodnog dana, a bodovi se dodeljuju na osnovu redosleda:

mesto: 10 bodova
mesto: 9 bodova
mesto: 8 bodova
i tako do 10-og mesta koje dobija 1 bod.
Posebna kategorija je nagrada publike, na osnovu broja lajkova. Na kraju ciklusa, 5 najboljih predloga publike dobiće nagrade (NTC paket). Bodovi publike i bodovi žirija se ne mešaju, vodimo odvojene rang liste.
Bodovi se sabiraju iz dana u dan, a ukupni broj bodova i trenutno stanje biće objavljeni svake subote u 12 sati. Na kraju ciklusa (30. 4. 2020.) biće proglašeno najboljih 15 učesnika (10 po odabiru žirija i 5 po odabiru publike), koji će dobiti NTC paket.

Jedan Facebook profil može da okači predloge za više dece, samo je potrebno da se napiše ime deteta u komentaru.

Molimo vas da imate na umu da je ceo koncept takmičenja nov i za nas. Trudimo se da osmislimo zadatke tako da podjednake šanse imaju i starija i mlađa deca. Žiri će pre svega ocenjivati kvalitet, trud i kreativnost koji deca pokažu. Namena ove aktivnosti koju uvodimo je da deca na što kvalitetniji način provedu vreme kod kuće. U tom smislu, svaki zadatak je tek podsetnik i inspiracija za roditelje da i sami sa decom osmisle slične aktivnosti i igre. Nagrade i bodovanje u okviru „Vreme za NTC“ su uvedeni kako bi igre deci bile što zanimljivije i protekle u iščekivanju, ali to nikako ne treba da bude motivacija za učešće. Bodovi se sabiraju do kraja ciklusa, a deca će svaki dan moći da vide trenutno stanje na tabeli koja će uvek pokazivati najboljih 20 učesnika. Imamo molbu da pokažete razumevanje ukoliko dođe do sitnijih propusta.

Napomena: Svi pristigli primeri biće korišćeni isključivo u NTC materijalima. Ukoliko neki od primera bude objavljen u NTC materijalu, autor primera će biti naveden bez nadoknade za poslati primer. Zabranjeno je preuzimati primere i objavljivati van NTC mreže u komercijalne svrhe, bez odobrenja autora Programa ili ovlašćene osobe. Program je autorizovan i svaka zloupotreba je kažnjiva zakonom. Za nekomercijalnu upotrebu dozvoljeno je preuzimanje primera uz obaveznu napomenu o izvoru.

Autor NTC programa i žiri projekta „Vreme za NTC“
Članovi NTC žirija su NTC saradnici iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, tako da su dobrodošli svi primeri iz navedenih država. Isti projekat kreće u Sloveniji u sredu 25.3.2020.
Autor NTC programa, dr Ranko Rajović je viši naučni saradnik na Pedagoškom fakultetu u Kopru (Neuronauke u vaspitanju i obrazovanju) i gostujući predavač na nekoliko EU fakulteta. Saradnik je UNICEFA na nekoliko projekata u oblasti ranog obrazovanja. NTC program je dobio nagradu Međunarodne Mense za intelektualni doprinos u razvoju društva u celini.

Dodatna napomena:
Dragi roditelji, vaspitači, učitelji, nastavnici… ukoliko pažljivo pratite objave i zadatke u okviru projekta „Vreme za NTC“ imate mogućnost da upoznate ili steknete još bolji uvid u NTC tehnike, igre i aktivnosti. Ako ste prošli neki od NTC seminara, onda su vam ovi zadaci sjajna dopuna, način da produbite svoje znanje o pojednim tehnikama, uvežbate ih i možda dobijete nove ideje za svoj profesionalni i lični rad sa decom. Ukoliko niste prošli seminar, možete upoznati osnove NTC programa. Iako je projekat namenjen prvenstveno deci, slobodno iskoristite objave kako biste se usavršili ili postavili pitanje ako imate dileme.

 

 

Tabela za vođenje evidencije poslatih radova u okviru projekta „Vreme za NTC“
 
 
Kada ispunite dvadeset poslatih radova (zadataka ili saveta) pošaljite nam skeniranu ili fotografisanu popunjenu tabelu, a mi ćemo Vam poslati diplomu za učešće koju možete odštampati i sačuvati za uspomenu 🙂