NTC radionice za decu

Najvažnije razdoblje za razvoj mozga i kognitivnih sposobnosti je do dvanaeste godine, a posebno u prvih nekoliko godina života. Po tome je vidljivo koliko je velika uloga i odgovornost roditelja kako bi dete doseglo svoje potencijale. Najdragocenije razdoblje upravo je vreme do polaska u školu jer je tada razvoj mozga najintenzivniji. Na značaj ovog razdoblja ukazuju i mnoga istraživanja u kojima je jasno naznačeno da vreme i trud koji ulažemo u edukaciju deteta u ranom uzrastu ima daleko veći uticaj, nego kad to činimo u kasnijem razdoblju.

NTC radionice za decu su osmišljene od strane autora programa „NTC sistem učenja“. Autor je dr Ranko Rajović, član Komiteta svetske Mense za darovitu decu i saradnik UNICEF-a za rano obrazovanje. Koautor programa je Uroš Petrović, književnik i autor 12 knjiga iz područja književnosti za decu i mlade. Radionice sprovode sertifikovani predavači (učitelji, vaspitači, stručni saradnici).

Radionice se održavaju tokom cele godine jednom nedeljno u 2 ciklusa od po 16 radionica s pauzama tokom raspusta. Svaki ciklus je drugačiji, što znači da deca mogu da idu više godina. Radionice traju 60 minuta za belu grupu, 90 minuta za ostale grupe i realizuju se jednom nedeljno. Tokom ciklusa je planirano da jedna od radionica bude sa nekim od članova NTC stručnog tima, koji čine autori programa sa saradnicima koji su doprineli razvoju programa. Na ovu radionicu će biti pozvani i roditelji, kako bi se još bolje upoznali sa programom i naučili kako sa decom da primenjuju program. Ova radionica najčešće bude van termina redovnih radionica.

Ciljevi radionica

 • podizanje nivoa intelektualnih sposobnosti svih učenika koji učestvuju u programu.
 • sprečavanje poremećaja pažnje i koncentracije u školskom periodu.
 • razvijanje koordinacije pokreta i motorike.
 • razvijanje brzine razmišljanja, povezivanja i zaključivanja (funkcionalno znanje).
 • pravovremeno uočavanje darovitih učenika i podsticanje razvoja njihovih sposobnosti.

Uzrast dece

 • Bela grupa – od uzrasta 4 godine do polaska u predškolsko
 • Žuta grupa – deca koja pohađaju predškolsko
 • Narandžasta grupa – deca koja pohađaju prvi razred
 • Plava grupa – II i III razred
 • Zelena grupa – IV i V razred
 • NTC science grupa – VI i VII razred *

*Program se malo razlikuje u odnosu na redovne radionice, više informacija se nalaze u odeljku vašeg grada, ukoliko se u njemu izvode NTC Science radionice. 

Cene i popusti

Popust je namenjen porodicama koje upišu više dece na radionice, više detalja možete pročitati odabirom svog grada pri dnu stranice.

Faze NTC programa

1. Stimulacija razvoja neuronskih veza i puteva

Ova faza naglašava važnost razvoja motoričkih i grafomotoričkih sposobnosti koje pomažu fizički i intelektualni razvoj dece. Deca kroz niz aktivnosti pronalaze najbolja rešenja za svladavanje prepreka te razvijaju svoju koordinaciju, ali  i osećaj za prostor. U našem školskom sistemu igre poput rotacije, skakanja i grafomotorike nepravedno su zapostavljene na štetu dece i njihovog celokupnog razvoja. Dr Rajović kroz NTC sistem daje jednostavne, učinkovite i nadasve korisne grafomotoričke vežbe koje stimulativno deluju na fizički, a po najnovijim istraživanjima, i mentalni razvoj deteta.
 

2. Stimulacija razvoja misaonih procesa

U drugoj fazi je prikazano nekoliko nivoa, od prepoznavanja apstraktnih pojmova do njihovog povezivanja i veštog baratanja kroz apstraktnu klasifikaciju, serijaciju i asocijaciju. Većina dece spontano prepoznaje apstraktne simbole, ali s vremenom gube interes jer roditelji ne znaju kako da ih povedu na viši nivo koji je izuzetno stimulativan za razvoj misaonih procesa. Upravo NTC pronalazi prelaze na složenije forme apstraktnih klasifikacija i serijacija, što je osnova razvoja matematičke/ logičke inteligencije.

3. Stimulacija razvoja funkcionalnog razmišljanja

Razvoj funkcionalnog razmišljanja imperativ je hvatanja u korak s obrazovnim sistemom razvijenijih država. NTC podstiče razvoj funkcionalnog razmišljanja uz pomoć zagonetnih pitanja i priča koje deca s radošću rešavaju.
 

Unutrašnji deo sajta

Ukoliko je vaše dete polaznik NTC radionica u nekom od aktivnih NTC centara, možete pristupiti unutrašnjem delu NTC sajta i pregledati materijal dostupan samo našim polaznicima.

Prijava

Lista radionica

NTC radionice se sprovode sledećim gradovima, klikom na grad dobićete više informacija o radionicama u tom gradu, kao i kontakt lokalnog koordinatora.

Srbija

Crna Gora

Bosna i Hercegovina

Hrvatska

Više informacija na sajtu ntchrvatska.com

Slovenija

Više informacija na sajtu ntcslovenija.com
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram